Op social media zie ik veel ongevraagde adviezen voorbij komen van hondeneigenaren onderling. Zo lees ik tips dit NIET bijdragen aan het oplossen van verlatingsangst. Ook lees ik veel fabels over de oorzaken. Hoog tijd om een artikel te wijden aan de mogelijke oorzaken van verlatingsangst en fabels binnen hondenland. Verlatingsangst is complex en er bestaan veel verschillende soorten verlatingsangst. Neem daarom nooit advies aan van een andere hondeneigenaar, maar raadpleeg altijd een gecertificeerd expert.
Er zijn een aantal mogelijke oorzaken voor verlatingsangst, maar ook scenario's die de angst kunnen verergeren. De oorzaken die ik hieronder beschrijf, kunnen ook een trigger zijn om terug te vallen in verlatingsangst nadat je een training hebt toegepast en jouw hond geen angst meer heeft.
Je merkt dat jouw hond het niet fijn vind om alleen thuis te blijven. Jouw hond vertoont tekenen van verlatingsangst. Helaas kan niemand nu oppassen en je moet écht even weg. Je laat je hond toch even alleen. Merk je dat jouw hond de laatste tijd het steeds minder fijn vind om alleen te zijn? Het is in deze gevallen belangrijk dat je jouw hond niet meer alleen laat. Dit betekend, dat er altijd iemand bij jouw hond moet zijn. Er zal dus geregeld opvang geregeld moeten worden. Doe je dit niet en laat je jouw hond tóch alleen, dan is ieder alleen-blijf-moment een zeer stressvolle ervaring en wordt de stapel met negatieve ervaring alleen maar groter. Verlatingsangst kan het gevolg zijn hiervan.
Verhuizen kan een behoorlijke impact hebben op een hond. Het is belangrijk om het alleen thuis zijn opnieuw vanaf 0 aan te leren op een nieuwe locatie. Je kunt er niet vanuit gaan, dat jouw hond in het oude huis super goed alleen kon zijn en hier ook meteen vanaf dag 1. Als je het niet goed opbouwt in het nieuwe huis en jouw hond vind het niet oké, is de kans groot dat je verlatingsangst ontwikkelt. Het veilige gevoel is gelinkt aan één huis. Honden leren ook contextgebonden dus wat ik in het ene huis kan, kan ik niet in het andere huis.
Gaat jouw hond mee op vakantie of gaat jouw hond naar de oppas? Hoe dan ook, in beide gevallen is jouw hond even uit zijn dagelijkse routine gehaald. Na thuiskomst van vakantie is het belangrijk om rustig aan weer op te bouwen en te checken of jouw hond oké is met weer alleen zijn. Sommige honden hebben moeite met zo'n overgang weer naar het dagelijks leven, dus houdt hier rekening mee.
Het verliezen van een gezinslid is hoe dan ook zwaar en verdrietig. Niet alleen voor jou, maar voor onze honden kan dit ook een grote impact hebben. Of het nu gaat om een mensenvriend of een hondenmaatje, het verliezen van een gezinslid heeft impact. Niet alleen het verliezen door overlijden, maar ook het verhuizen van een gezinslid kan effect hebben. Bijvoorbeeld als een kind uit huis gaat. Ook een verandering als de geboorte van een kind of een nieuwe partner die intrekt kan invloed hebben.
Pijn of ongemakt bij jou of bij jouw hond hebben ongelofelijk veel impact op het gedrag van onze honden. Er kunnen verschillende soorten gedragsveranderingen optreden, waaronder verlatingsangst. Het kan zijn dat jouw hond onlangs geopereerd is of ergens pijn heeft, waardoor alleen zijn ineens veel lastiger is. Ook kan het zijn dat jij ineens thuis bent wegens ziekte.
Stel je voor... je hond is alleen thuis en er wordt ingebroken. Of: je hond is alleen thuis en het gaat ineens mega hard onweren. Al dit soort traumatische ervaringen kunnen ervoor zorgen dat jouw hond ineens moeite heeft met alleen zijn. Jouw hond zou de link kunnen leggen tussen de traumatische ervaring en het alleen zijn, dit hoeft niet. De voorbeelden die ik noem zijn 'grote' voorbeelden, maar het kan ook gebeuren dat jouw hond klem zit/pijn ervaart bij het alleen thuis zijn en hierdoor ook niet meer alleen wilt zijn.
Heb jij een hond met verlatingsangst en wil jij er echt 1000% voor gaan om het te verhelpen? Wil jij met een echte verlatingsangst expert aan de slag? Je bent van harte welkom!